Kommentelő kérésre kifejtem a véleményem a sörről. Ismerőseimtől elnézést kérek, ők ezt már sokszor hallották.
Kezdjük a húslevessel. Ha bemegyek egy magát hagyományosnak vagy magyarosnak mondó étterembe, az első rendelésem mindig húsleves. Az ugyanis mindent elmond a helyről. Egy ilyen helyen feldolgoznak, ha van forgalom, napi 20-30 kiló húst. Ebből önmagában keletkezik annyi csont, nyesedék, ilyesmi, hogy egy jó alaplé nem lehet kérdés. Ha minden amit használnak szeletelt csirkemell és gyorsfagyasztott pulyka gordonblőd… az is kiderül.
A húsleves nem bonyolult étel, szépen megfő a konyha sarkában. Kell hozzá egy rendesen kisúrolt fazék. Ha a nagy levesesfazekat kisúrolják, akkor valószínűleg a kisebbeket is. Meg pl. fel szoktak mosni, minden nap friss hypós vízzel. Netán többször is. Ha jó minőségű zöldség van benne, nagyjából, de nem teljesen egyforma darabokra vágva, tán nem nejlonzsákban hozzák a gépi darabolt cuccot, és tán máshoz is igényesen nyúlnak. Ha nincs elsózva, elfűszerzve, akkor tán a szakács elég rutinos ahhoz, hogy alap kajákat ne rontson el, és tán hallott a technológiai fegyelemről is, még ha ezeket a szavakat nem is feltétlenül ismeri. A húsleves a magyar étterem névjegye. EszeK egy tányérral (milyen tányér? Erős Pistát hoznak vagy van saját szárított paprikájuk felfűzve?) és nagyjából tudom mire számíthatok.
Nade hogy jön ez az Oszladozó Borz négyszer komlózott félbarna IPÁ-hoz? Esetleg a Bianka Dekoltázsa Málnás Nyári Búzához? Hát úgy, hogy az ilyen kézműves sörök (két szakállhipszter, otthon kovászt is nevelő barátom szerint “szakállsimogató” sörök) háromnegyede azért van ötször komlózva, málnázva, pörköltmalátázva és egyéb módon pancsolva, hogy ezek a vajákolások elfedjék az alap ízhibákat.
Noha rapszodikus hisztériában semmi sem versenyezhet a szőlővel, azért az árpa is csak erjed, és mivel az erjedés mikroorganizmusok tömeges szaporodásával, majd tömeges elhalálozásával jár, itt is kerülhetnek homokszemek a gépezetbe. Elég kicsit melegebbnek vagy hidegebbnek lenni, egy körömhegynyi kosz a rendszerben, egy rosszkor kinyitott ablak, és az otthon erjesztett leendő apátsági stout hirtelen lambicnak képzeli magát (ez az a belga sörfajta, amelyet egyszerűen kint hagytak nyitott ablaknál erjedni a szerzetesek és a levegőben kóricáló élesztőgombáktól erjedt, a sok oxigén miatt kissé ecetesre, de állítólag ez szexi) és a vége egy csomó savanyú lé. Illetve miket beszélek én itt, az nem savanyú, Sanyikám az karakteres. Ment is bele egy üveg karakteres Piroska málnaszörp, és kész is az újpalotai apátsági málnás lambic. Ellentétben a hasonlóan pancsolt borral, ebbe nem lehet dúsan szódát spriccelni.
Innen van az a becsípődésem, hogy én bármilyen sörfőzdének bármit elhiszek, a hatszor komlózást (a langyos lóhúgy ízét is elnyomja) a gyümölcsösséget, a dús pirított malátát, tényleg bármit, amint túl vagyunk azon, hogy csapoltak nekem a saját lagerükből. Egye fene lehet Pils is, de felőlem egy nem szétkomlózott IPA vagy nem valami nemesített citromízű komlóval szétküldött búza. Tiszta pohár a csap alá, 45 fokban megdönt, kar meghúz, másfél ujjnyi hab a tetején, kedves egészségedre.
Ha az így elém tett termékből nem ordít elő semmilyen hiba, nem érzem benne a puliszkát, és a puliszka erjedését beindító enzimek savanyú-keserű mellékízét, meg egyéb gazemberséget, akkor megérkeztünk. Ezek képesek főzni egy hót egyszerű sört és közben nem elrontani semmit.
Ezzel az a nehézség van, hogy a lager sör és a kézműves körökben divatos számtalan ale előállítása között alapvető technológiai különbség van. (előbbi alsó-, utóbbi felső erjesztésű) Viszont számtalan szakállsimogató sör között egyszerűen nem tudok olyan univerzális benchmark sört, ami első kortyra mindent elmondana a főzdéről. Így marad a kóstolgatás, ami úgy minden hetedik-nyolcadiknál hoz egy jó élményt, az összes többinél meg, hogy valami cigisodró-ájfónos-kockásinges-ócskabiciklis alak még egy kis fogkrémet is nyomott a sörébe, hogy elfedje milyen szar. Nem sikerült.
Ezért én pár éve sajnos letettem a nagy sörkóstolgatásokról. Egyrészt hizlal, másrészt meg ott a Lidliben a 12-es Argus, annál nem kell jobb.
![]()


