- Támogathatsz minket -
No menu items!

Arabica kontra robusta

A hosszú és unalmas alatt nem éppen meglepő módon a jelentéktelen részletek megvitatása most éppen a kávé és a kávéfőzés körül alakult ki.

Én többnyire az eredmény felől közelítem meg a problémát, tehát amennyiben a kotyogóssal főzött kávé jó (sokak szerint az), akkor megalapozott az a következtetés, hogy kotyogóssal lehet jó kávét főzni. Hasonló a helyzet az arabica kontra robusta témában is. Amennyiben jelentős tömegeknek ízlik, elfogadhatjuk, hogy van létjogosultsága, esetleg finom.

Persze az alulinformált tömegek nem számolnak olyan érvekkel, hogy az 1,2 (1,5?) báron 120 celsius fokon forró víz nem hűti kellőképen a kotyogós műszer fém falait, így az örlemény túlpörkölődik, az eredmény pedig az elégedettséged ellenére is, egy kevéssé texturált, alig-alig selymes, ízvilágát tekintve alul diferenciált forró ital lesz, melyben nem fedezhető fel a magashegyi ültetvényeken serénykedő rabszolgák verejtékének pikáns ízvilága. Magyarán: szar. Tovább rontod a helyzetet, ha eleve robustát tömsz az eszközbe, hiszen akkor egy olyan kávéfajtát választasz, aminek a termesztése prolisan gazdaságos és fenntartható (a másikhoz képest, persze), ráadásul a kávéfogyasztók mindössze 30 százaléka szereti, tehát nem eléggé különleges. …és még olcsó is.

További érveket találomra böngésztem vonatkozó cikkekből. Különösebb célom nincs a megosztásával, csak hát már régen volt flame a Múzsán.

“Szakértő baristák szerint az arabica aromásabb, kifinomultabb ízvilággal, domborúbb fajtajelleggel rendelkezik.”

“Az egyik nagy különbség, hogy az arabica sokkal igényesebb és érzékenyebb növény. Nem érzi jól magát az alacsonyabban fekvő területeken, ahol az igénytelen robusta nagy mennyiségben is képes teremni.”

“Az arabica ízvilága valóban kifinomultabb: mivel cukortartalma kétszerese a robustáénak és zsírtartalma is mintegy 60 százalékkal több, ezért édesebbnek, aromásabbnak, lágyabbnak, selymesebbnek hat.”

“A kettő közötti különbség természetesen az ízben is kiütközik. A robusta savasabb, ami kesernyés ízben nyilvánul meg, míg az arabica egy selymesebb, lágyabb világba repít.”

“Az Arabica kávészemekből készített ital finom, nagyon aromás. Az Arabica kávé bab 16 % kávé olajat tartalmaz, mely hozzájárul jobb ízéhez, és tette híressé. 6,5 % chlorogenic savat tartalmaz, mely közelmúltbeli kutatások szerint véd a rák kialakulásától.”

“Az arabica és a robusta kávé közötti különbséget röviden összefoglalva a fekete nedű karakterében érezhetjük. Az arabica kávénak selymesebb íze van és több különböző ízjegy érezhető ki ízlelés közben. Ezzel szemben a robusta kávé íze erőteljesebb és egységesebb.”

Kapcsolódhat

Azon gondolkodott már valaki, hogy miért egy “jó” kávéra hívják meg egymást az emberek?

Azon gondolkodott már valaki, hogy miért egy "jó" kávéra hívják meg egymást az emberek? Vannak olyan ismerőseik, akiknek nem a Nespressobol engedik le a Kalahari...
- Hírdetés -